Logosfera

LOGOSFERA

To nowa inicjatywa Fundacji Veritas, działającej przy szczecińskim klasztorze dominikanów.

Co robimy?

Przestrzeń naszych zainteresowań obejmuje między innymi teologię i filozofię, psychologię i kulturę. Spotykamy się, by stanąć wobec pytań o człowieka, Boga i świat. Podczas projektów, takich jak sesje, seminaria i warsztaty, prowokujemy do podjęcia ryzyka myślenia, które służyłoby pełniejszemu życiu. Chcemy zapraszać do nas osoby, którym taka postawa jest bliska. Tutaj znajdą odpowiednie warunki, by zaszczepić swoją wiedzę i doświadczenie w umysłach tyleż otwartych, co krytycznych.

Język, jako sposób poznawania rzeczywistości i tworzywo relacji między ludźmi, jest dla nas niezwykle ważny. Zależy nam, by posługiwanie się nim wyrażało szacunek dla złożoności świata i tajemnicy istnienia, a także chroniło to, co niewyrażalne i paradoksalne przed deformacją, banałem i redukcją. Dlatego chcemy, by konfrontacje i  polemiki destylowały myśl, przywracały źródłową świeżość kluczowym pojęciom i terminom, inspirowały do samodzielnego poszukiwania PRAWDY.

Dla kogo?

Naszą propozycję kierujemy do wszystkich twórczo poszukujących, którzy chcą się zmierzyć z różnymi punktami widzenia.

Sesja-1-167x300

Sesja 1 – zobacz program.

Sesja-2-167x300

Sesja 2 – zobacz program.

Sesja-3-167x300

Sesja 3 – zobacz program.

Sesja-4-167x300

Sesja 4 – zobacz program.

Miniatura-Wieczniść-i-czas-153x300

Sesja 5 – zobacz program.

duch liturgii

Sesja 6 – zobacz program.

ikony - plakat

Sesja 7 – zobacz program.