Projekty

ar_ico

Akademia Rodzinna łączy w sobie różne rodzaje działań: wykłady na tematy związane z życiem rodzinnym, psychiką i rozwojem osobistym oraz działania poradni dla osób w ciężkiej sytuacji osobistej, małżeńskiej, rodzinnej, po kryzysach psychicznych, mających problemy ze sferą seksualną, przeżywających problemy wychowawcze oraz opiekujących się osobami z niepełnosprawnością. Więcej na stronie AKADEMII RODZINNEJ

td_logo Tydzień Społeczny – jedna z najbardziej znaczących w Szczecinie imprez poświęconych kondycji polskiego życia publicznego i dyskusji nad sposobami udziału w nim szerokiego kręgu społeczności. Spotkania Tygodnia Społecznego odbywają się na przestrzeni czterech dni w różnych punktach miasta, przy czym jego zasadnicze popołudniowe sesje koncentrują się zazwyczaj na terenie szczecińskiego klasztoru ojców dominikanów. Konstrukcja poszczególnych debat przewiduje dłuższe wystąpienie jednego lub dwóch zaproszonych gości, a następnie dyskusje panelową, do której poza prelegentami z pierwszej części zapraszani są także znaczący przedstawiciele szczecińskiego życia publicznego z dziedziny polityki, mediów, nauki lub działalności społecznej czy też samorządowej. W tej części debaty uczestniczą ponadto słuchacze zaproszeni do wyrażania swoich opinii i zadawania pytań. Więcej informacji o projekcie na stronie TYDZIEŃ SPOŁECZNY

logosfera_ico Logosfera – projekt związany z seminariami, spotkaniami i warsztatami. Przestrzeń naszych zainteresowań obejmuje między innymi teologię i filozofię, psychologię i kulturę. Spotykamy się, by stanąć wobec pytań o człowieka, Boga i świat. Podczas projektów, takich jak sesje, seminaria i warsztaty, prowokujemy do podjęcia ryzyka myślenia, które służyłoby pełniejszemu życiu. Chcemy zapraszać do nas osoby, którym taka postawa jest bliska. Tutaj znajdą odpowiednie warunki, by zaszczepić swoją wiedzę i doświadczenie w umysłach tyleż otwartych, co krytycznych. Język, jako sposób poznawania rzeczywistości i tworzywo relacji między ludźmi, jest dla nas niezwykle ważny. Zależy nam, by posługiwanie się nim wyrażało szacunekdla złożoności świata i tajemnicy istnienia, a także chroniło to, co niewyrażalne i paradoksalne przed deformacją, banałem i redukcją. Dlatego chcemy, by konfrontacje i polemiki destylowały myśl, przywracały źródłową świeżość kluczowym pojęciom i terminom, inspirowały do samodzielnego poszukiwania PRAWDY. Naszą propozycję kierujemy do wszystkich twórczo poszukujących, którzy chcą się zmierzyć z różnymi punktami widzenia. Więcej na stronie LOGOSFERY

dsw_logoDominikańska Szkoła Wiary – jest ogólnopolską inicjatywą dominikanów, w ramach której odbywają się cykliczne, otwarte spotkania skierowane do wszystkich dorosłych pragnących pogłębić swoją wiarę. Wykłady odbywają się raz w miesiącu, od października do czerwca. Poruszane są tematy związane z wiarą, etyką, życiem społecznym odpowiadające na różne problemy współczesnego świata w kontekście nauki Kościoła Katolickiego. Wykładowcami są najczęściej dominikanie, ale również inne osoby konsekrowane i osoby świeckie ? specjaliści różnych dziedzin. Więcej na stronie SZKOŁY WIARY

fd_icoFestyn Dominikański – to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu klasztoru i parafii św. Dominika w Szczecinie. Jego majowy termin związany jest z datą przybycia tu dominikanów. Organizowany od wielu już lat cieszy sie dobra reputacja wśród parafian i licznych Przyjacioł przyjezdzajacych do kościoła oo. Dominikanów w Szczecinie z całego miasta. Festyn ma charakter rodzinny, dlatego co roku najmłodsi stanowia? na nim niemal ro?wnie liczną grupę, co dorośli. Za każdym razem staramy się, by nasze świętowanie oprócz wymiaru religijnego i kulturalnego zawierało także elementy edukacyjne z najróżniejszych dziedzinach. Licznym atrakcjom na przykościelnym terenie towarzyszą zwykle przedstawienia teatralne, koncerty, pokazy talentów. Dużą wagę przykładamy również do wymiaru intelektualnego i duchowego Festynu oferując jego uczestnikom możliwość udziału w spotkaniach z ciekawymi ludźmi, interesujących wykładach czy panelach dyskusyjnych. Więcej na stronie FESTYNU DOMINIKAŃSKIEGO

jarma_ico

Świąteczny Jarmark Dominikański – zainicjowany przez grupę ludzi świeckich uczestniczących, przy różnych dominikańskich dziełach, ma na celu zintegrowanie lokalnej społeczności zbierającej się przy Klasztorze OO. Dominikanów w Szczecinie. Tworzenie takiego wydarzenia pozwala na wspólne umacnianie więzów i tożsamości  lokalnych grup społeczno-religijnych którego wspólnym punktem jest świętowanie Bożego Narodzenia. Więcej na stronie ŚWIĄTECZNY JARMARK DOMINIKAŃSKI